Pages - Menu

Thursday, July 28, 2016

Lelaki Itu

Hari ini ada PE (baca : physical exercise). Saya dan guru-guru year 1 yang lain memberi kebenaran untuk pelajar-pelajar bermain di taman permainan bersebelahan dengan sekolah.

Selepas memanaskan badan,

"Teacher beri izin untuk kamu semua bermain hari ini,tapi ingat rules yang teacher dah pernah ajar hari tu. Kalau ada yang tak ikut rules,kita balik kelas. Faham?"

" Faham teacher. " jawab pelajar-pelajar.
 Saya menyambung,

"Ok,kamu semua boleh pergi main. Don't run."

Beramai-ramai bergerak ke taman permainan tapi yang saya geli hati,mereka macam control je kaki masing-masing,hehe. Saya syak semua nak lari untuk merebut permainan,tapi tahan kaki,hehe.

                         **********


Saya melihat seorang student saya yang tidak pergi bermain. Dia duduk di bangku sambil tersenyum-senyum.

"Irfan,why don't you go and play with your friends?" Saya bertanya. Saya sangkakan dia demam.

Dia senyum lagi,tapi matanya melihat tempat lain.

"I don't want to play teacher." Tangannya menghulurkan sesuatu kepada saya. "Teacher,this is for you." Dia terus bangun dan berlari ke arah kawan-kawannya. Malu. Tak sempat saya nak say thank you.


                             Bunga dari Irfan


"Wah,romantiknya Irfan," kata seorang guru yang lain.

Saya tertawa.

'Aih,Irfan..Irfan. Tadi kata taknak main dengan kawan-kawan'

Tc Hidayah
1 Ar-Razi
11.08 am

Tuesday, July 26, 2016

Pick up Line

" Teacher,tahu tak apa beza teacher dengan cicak?" Soal seorang pelajar.

Saya diam sebentar.

"Hmm,cicak binatang,teacher manusia," jawab saya. Logik la kan.

"Salah. Cuba lagi."

Saya berfikir-fikir lagi. "Hmm,tak tahulah. Teacher give up," saya mengalah.

"Cicak melekat kat dinding,tapi teacher melekat kat hati saya," lepas tu dia lari.

Perghhh..saya hampir-hampir melting..

********

Hari guru.

"Teacher Hidayah,nah hadiah." Seorang pelajar lelaki menghulurkan sesuatu kepada saya.



"Wah,key chain." Cantik key chain tu. Bentuk kunci tapi ada hati di hujungnya.

"Thank you."

"Teacher,itu kunci ke hati teacher.." Dan pelajar itu pun berlari pergi.

Cia..cia..cia..
Melting terus.

Tc Hidayah
8.27am
Iissa







Friday, July 22, 2016

Imani

"Teacher ada anak?" Soal Imani.

"Hmm,Imani rasa teacher dah kahwin ke belum?" Soal saya kembali.

"Hmm..entah. Ala,beritahulah teacher,teacher ada anak tak?" Tanya Imani lagi.

"Kenapa Imani nak tahu?" Soal saya lagi.

"Teacher kena beritahu Imani nama anak teacher," Imani tersengih-sengih menanti jawapan saya.

"Kalau teacher takda anak pun,teacher kena beritahu nama anak teacher," sambung Imani lagi. Bersungguh dia mahukan jawapan saya.

"Pulak dah. Boleh pulak macam tu. Ok,teacher tak kahwin lagi Imani. Tapi kalau teacher ada anak,nak tahu apa nama anak teacher?" Saya lihat wajah Imani yang comel itu sambil tersenyum.

"Ha,apa teacher?" Tak sabar Imani nak tahu ya.

"Teacher namakan anak teacher...IMANI.."

"Teacher niiiiii.." Hehehe..nampak Imani malu.

                           ***************

Saya melangkah masuk ke kelas 1 Ibnu Haytham. Eh,tapi tak berapa nak masuk. Saya berdiri di pintu. Pelajar-pelajar kecil dan comel saya pun berebut-rebut kembali ke tempat duduk masing-masing.

Amira Safiyyah tersenyum-senyum memandang saya.

"Teacher,Imani pergi toilet. " Sambil matanya memandang belakang pintu kelas. Tersenyum-senyum lagi.

Tahu dah saya. Imani tak pergi toilet la tu..kihkihkih..

'Imani ada hati nak terkejutkan teacher la tu..'

Saya sengaja berdiri di pintu dan menolak pintu ke dinding. Saya tahu ada lebih dari seorang di belakang pintu.

"Cakkkkk...." Dan muncullah kepala Imani dari belakang pintu. "Teacher terkejut tak?" Kata Imani.

"Eleh,teacher tahu Imani di belakang pintu," saya cubit pipi Imani. Geram..hehe.. Imani macam biasa lah,tersengih-sengih.

Setengah jam berlalu masa Bahasa Malaysia.

"Ok class,don't forget to pass up your homework to me,next Tuesday ok." Ajar BM tapi cakap English. Eheh.. Sekolah saya semua mata pelajaran in English,cuma BM saja dalam bahasa. Jadi,kadang-kadang tercampur juga bahasa yang saya gunakan.

Saya bersedia untuk melangkah ke keluat kelas. Imani berlari laju menghalang pintu.

"Teacher tak boleh keluar." Kata Imani. Dia bersandar di pintu.

"Eh, kenapa?" Tanya saya.

"Sebab teacher tak terkejutkan Imani. Teacher baru terkejutkan Imani 4 kali." Jawab Imani

Ooooo,saya faham dah. Hehehe.
Sebelum ini saya selalu menyorok di dalam kelas dan kemudian terkejutkan pelajar-pelajar 1 Ibnu Haytham. Dan yang selalu jadi mangsa adalah Imani. Patutlah dia terkejutkan saya awal kelas tadi..hehe.

"Hehehe, Imani nak teacher terkejutkan Imani berapa kali?" Soal saya.

"Hmmm,100 kali.."

"Haaaa?" Terkejut saya. Imani tersenyum-senyum.

Aih,imani..imani..


                    Macam mana teacher nak keluar ni?!


Tc Hidayah
11.45pm
HomeSweetHome


Monday, July 18, 2016

Rumah Tangga

Hari ini saya mengajar topik baru.

"Saya Selamat Di Sini."

Topik ini fokus pada keadaan selamat di taman permainan. Saya menunjukkan beberapa gambar permainan yang ada di taman permainan.


"Class,apa nama permainan ini?" tanya saya.

"Rumah teacher." Jawab Adeeb Farhan.

Saya tahulah bentuknya seperti rumah,tapi bukan rumah.. *sigh.

"Bukanlah Adeeb. Cuba lagi." Kata saya.

"Rumah tangga ,teacher"

krik..krik..krik...

-Tc Hidayah
12.15 pm
Teachers Room

Sunday, July 17, 2016

Alahai Kerbau


Seminggu cuti hari raya. Bila cuti lama ini,yang menjadi concern saya ialah pelajar saya akan mudah lupa apa yang diajar sebelum cuti. Mana tidaknya, sibuk beraya sakan. Bila tiba hari raya inilah lagi seronok mereka beraya,bermain sambil kutip duit raya kan, hehehe..

Sebelum cuti sekolah lagi, saya sudah bekalkan mereka dengan kerja rumah. Kertas latihan sebanyak 6 helai. Semua merangkumi topik Bahasa Malaysia yang telah di ajar tetapi fokusnya adalah lebih pada topik yang mereka lemah.

Selepas naik sekolah tempoh hari, saya sengaja buat pop kuiz. Dari satu kelas ke satu kelas saya buat.

"Ok, semua berdiri." Arah saya,
Semua pelajar saya berdiri. Mereka fahamlah tu ada pop kuiz, kihkihkih.

"Ok, siapa boleh jawab,boleh duduk. Dan dapat jelly. "

"yeayyyyy...." Kemain seronok mereka bila tahu akan dapat jelly. Dapat jawab atau tidak belum tentu lagi.

"Ok. Beri teacher contoh kata hubung."

"Saya teacher.."
"Saya.."

Berebut-rebut mereka mahu cuba menjawab.
"Ok, Mariam, apa jawapannya?"

"Dan." Jawab Mariam.

"Ok, duduk. Yang lain?"

"Beta teacher.." Jawab seorang pelajar yang lain.

Saya tenung saja pelajar tu. " Itu kata ganti nama diri lah..." Kata saya.

"Teacher, makan.."

"Teacher, mereka.."

"Teacher, berlari.."

Dan macam-macam lagi jawapan yang keluar. *sigh. Menguji kesabaran saya sungguh.

Tapi Alhamdulillah juga,Seorang demi seorang pelajar cuba menjawab. Ada yang dapat jawapan yang betul. Ada juga yang salah. Banyak pulak tu...*sigh...

"Teacher nak dengar satu lagi kata hubung, kamu semua tak sebut lagi yang satu ni." Kata saya. Ada satu lagi kata hubung yang memang senang, tapi mereka tak boleh nak fikir yang satu itu. Wajah mereka terpinga-pinga, cuba mendapatkan jawapan.

"Teacher bagi clue. Ke......." saya cuba juga beri mereka clue. Kot-kot boleh ingat.

"Ke...kereta, teacher.." Ujar seorang pelajar lelaki.

"Ha..? kereta ?" Tercengang jugalah saya ni kan. Pelajar-pelajar  yang lain dah mula tersenyum-senyum mendengar jawapan sahabat mereka.

"Apa pula kereta. Itu kata nama am. Ker......." Saya cuba menambah satu lagi huruf. Dengan harapan yang tinggi ibarat Gunung Kinabalu agar dapatlah mereka menjawab.

"Haaa, saya tahu teacher." Kata seorang pelajar lelaki sambil mengangkat tangan. Excited betul, hehe.
Dan saya pun excited nak dengar jawapannya.

"Ok, Adiputra,apa jawapannya? Ker..?" Soal saya.

"Kerbau , teacher...."

Dan kali ini memang dengan saya sekali tergelak. Pelajar yang lain pun turut tergelak. Yang si Adiputra pun tergelak sama dengan jawapannya sendiri.

Alahai kerbau weeiiiiii...
Runtuh harapan teacher ini, Adiputra..isk.isk..isk
Adakah faktor makan ketupat dan rendang banyak sangat membuatkan kamu semua lupa ni..? :')

Adiputra, terima kasih sebab buat teacher tersenyum dan ketawa pada hari itu. ;)



Tc Hidayah
10.58 pm
Annur

*kata hubung : perkataan yang menghubungkan 2 ayat menjadi 1 ayat majmuk (dan,sambil,kerana dsb)

"Teacher, kami dah kemas kelas."


Saya  melangkahkan kaki ke kelas 1 Ar-Razi.  Dan seperti biasa saya akan pusing satu kelas dahulu sebelum memulakan pembelajaran untuk pastikan kelas dalam keadaan yang bersih. Tapi apa yang saya lihat ialah :

1. kertas bersepah di atas lantai.
2. Buku di rak tidak tersusun.
3. Selipar yang terletak di rak pun..hmm..sebelah selipar ada,sebelah lagi entah ke mana.
4. Meja senget benget.

Saya menarik nafas panjang. Saya memukul rotan saya di atas meja untuk menangkap perhatian pelajar-pelajar saya.

"Dum..dum..dum.." Bunyi rotan saya yang memukul meja. Kasihan betul meja itu, Selalu kena pukul. Bunyi rotan pun dah macam bunyi mercun..kihkihkih..

Semua pelajar 1 Ar-Razi melihat saya. Saya pandang seorang demi seorang,kemudian berkata ,

"Teacher nak, semua keluar dari kelas dan beratur di luar."

Semua terpinga-pinga tapi masih lagi patuh. Mereka bangun dan berjalan ke luar sambil mulut tak berhenti-henti bercakap...hmmm..

Di luar kelas,

"Teacher,kenapa kena diri di luar ?" tanya seorang pelajar lelaki.

"Setiap kali teacher masuk kelas,kelas kotor. Banyak sampah. Teacher dah banyak kali pesan kan,kemas kelas..kemas kelas..kemas kelas. Teacher dapat complaint dari teacher yang lain juga kelas kotor." haaaa,kan teacher korag dah start bebel dah..kihkihkih

"Disebabkan masih kotor lagi hari ini setelah banyak kali peringatan, hari ini semua kena ketuk di tangan 1 kali. Esok kalau teacher tengok kotor juga, dan ada teacher yang complaint kelas kotor,kena ketuk di tangan juga, 2 kali."

Semua diam.Yang beratur kat depan saya diamlah,yang bahagian belakang masih lagi ada gosip lagi hangat yang nak dibualkan..grrrr....
Saya menyambung lagi.

"Siapa yang onduty hari ini, masuk dan kemas kelas sekarang. Teacher beri masa 10 minit."

Laju saja 2 orang pelajar lelaki dan 2 orang pelajar perempuan masuk ke kelas dan mula mengemas. Sapu sampah,buang sampah,susun selipar,susun buku,susun meja.

Saya mengambil masking tape dan membuat garisan panjang di barisan meja paling hadapan. Setelah siap mengemas, saya membenarkan pelajar masuk ke kelas, tapi haruslah dengan ketukan di tangan masing-masing. Bukan ketukan yang kuat. Sederhana kuat la kot.

"Nampak garisan di meja ini?"  sambil menunjukkan garisan yang saya buat menggunakan masking tape.

"Mulai hari ini teacher tak mahu meja di bahagian depan ini,lebih dari garisan ini. Faham..?"

"Faham teacher...." Semua menyahut serentak.

*******************

Keesokkannya harinya.

"Hidayah,kelas kamu kotor lagi.." Ujar seorang guru. Saya mengeluh sambil tersenyum. Sebenarnya,saya tahu saja kelas saya pasti akan kotor semula. Budak-budak. 7 tahun. Tak boleh nak expect kelas akan tip top bersih sebab mereka banyak bermain. Lagipun setiap kali saya lalu di hadapan kelas saya,memang saya nampak ada sampah di lantai,tapi tidaklah banyak dan seteruk sebelum ini.

Selepas solat zohur,jam 2.30 petang adalah masa saya, Bahasa Malaysia.

Saat kaki saya melangkah masuk ke kelas 1 Ar-Razi, apa yang saya lihat ialah..:

1. Lantai TIDAK ADA SAMPAH LANGSUNG.
2. Buku di rak TERSUSUN.
3. Selipar di rak pun TERSUSUN.
4. Meja pun TERSUSUN. Tidak melebihi garis.

wowwww....!!!
Saya terus tergelak.

"Teacher,kitaorang dah kemas kelas."

"Tapi kenapa teacher dapat complaint kata kelas 1 Ar-Razi kotor lagi?" tanya saya sambil menahan nak ketawa...

Aisshh..korang ni...hehehe..

Semua pelajar diam.
"Oklah, duduk semua. Teacher tak ketuk lah tangan kamu hari ini. Bagus sebab kelas kemas hari ini. Tapi kena ingat,jangan masa teacher saja kelas kemas,masa subjek lain pun kena kemas kelas juga,ok?"

"Ok teacher."

Saya meneruskan pembelajaran seperti biasa.

Aih,saya memang tak boleh nak marah lama-lama dengan mereka ini. Nakal dan comel. Memang ada selalu ada saja perangai mereka yang memeningkan kepala tetapi kelakar.

***********************

Mengajar pelajar yang berumur 7 tahun , apa yang kita boleh jangkakan. Dalam hidup mereka yang menjadi nombor 1 ialah main..main..main. Belajar mungkin sudah menjadi nombor 2 atau yang ke 3 atau yang ke berapa entah.

Tapi dari seawal ini lah mereka perlu dididik dengan rasa tanggungjawab. Tak perlu tanggungjawab yang besar. Cukup dengan tanggungjawab yang kecil seperti menyusun buku,susun meja (untuk situasi di dalam kelas). Sekecil-kecil tanggungjawab itu pun akan beri impak yang besar dalam kehidupan mereka nanti.

Semoga anak-anak teacher membesar dan dewasa menjadi seorang yang tahu untuk bertanggungjawab.



-Tc Hidayah
5.18 pm
Annur