Pages - Menu

Thursday, August 23, 2012

Cerita Inche Syawal Saya

Sudah pun masuk Syawal yang ke-5.(Senyum). Alhamdulillah , setakat ini semuanya berjalan dengan baik untuk saya dan keluarga. Syawal kali ini , seperti yang pernah saya katakan, saya menyambutkan dengan cara yang sangat sederhana. Dan sangat simple. 


Saya sangat gembira untuk Syawal kali ini kerana rumah saya dikunjungi oleh ramai teman-teman sekolah saya. Berbanding tahun lepas tahun ini lebih meriah. Tahun lepas hanya ada seorang dua saja yang berkesempatan ziarah raya ke rumah saya, dan konvoi raya pun hanya sehari saja dan tidak ramai yang ikut serta.


Tapi untuk Syawal kali ini , selama 3 hari rumah saya tidak sunyi dengan kehadiran teman-teman sekolah saya. Dan selama 2 hari berturut-turut saya berkonvoi bersama teman-teman saya. Tambahan pula , kebanyakan teman-teman sekolah saya yang datang ziarah raya ke rumah saya , adalah bekas anak murid emak saya. Erm,rancaklah lagi kami bersembang. Emak pun mula lah interviewnya pada bekas-bekas anak muridnya (senyum).

Saya sebenarnya tidak menjangkakan kehadiran mereka secara mengejut kerana setahu saya mereka sudah pun berbincang tentang konvoi raya ini dalam group di muka buku (baca: Facebook),tapi tup..tup..seorang teman saya menghubungi saya , dan beritahu akan sampai ke rumah saya dalam masa 1 jam. Apa lagi , tergesa-gesa lah saya menyiapkan apa yang patut dan laju saja saya capai jubah dan tudung. Bila datang secara mengejutkan ini , memang tak banyaklah hidangan yang dapat saya sediakan , makan apa yang ada sajalah. 


Syawal kedua di rumah saya =)

 Kita biar husband  and wife yang duduk k , hikhik

Macam gambar pasukan bola pun ada..=p


Maaf lah gambar gegar sikit..hihi..
Cameraman gigil kot tengok kami ni..=p

Bersama teman baik saya , Ana =)


Ini di rumah teman saya yang sudah berkahwin tu.
Banyak kucing kat rumah die, hihihi..

Untuk konvoi raya syawal kedua ini , masa tidaklah lama sangat , sebab konvoi bermula pun lepas Zohur sampai ke Maghrib. 

Haaa, syawal ke3 ni , memang lama sikit. Dari pagi sehingga ke petang. Letih betul. Mana taknya , setiap rumah yang kami pergi , dekat 1 jam lebih baru balik, hehe. Mungkin sebab kami sekelas dan banyak yang nak dikongsi bersama.
Syawal ketiga di rumah saya =)
Ini semua adalah kawan sekelas saya ketika di sekolah menengah. 
Kecuali si kecil yang di tengah itu lah , itu adik si kembar,teman saya. Perasan kan yang mana satu kembar ? =p
Gambar atas : Di rumah si kembar , Syud dan Syida. Dan juga rumah cikgu kami. Mamanya dulu ajar kami math di sekolah , hehe. 
Gambar bawah ; Rumah Izati.. Senang je nak tahu mana satu tuan rumah , yang tak pakai baju raya tu lah tuan rumah,=p.

Finally. This girl. =)
Inilah my bestfriend sejak dari kanak-kanak lagi. 
Inilah teman zaman kanak-kanak saya =). Sempat sekolah rendah bersama tapi sekolah menengah lain-lain.Saya paling banyak cerita pada dia. Banyak dah saya cerita pada dia ini. Dan dia senang faham apa yang saya nak dia faham. Good listener for me.
Yang jadikan kami ini unik sebab minat kami banyak yang sama. Minat pada kereta yang sama. Tapi of course lah dia dah beli dulu. (Takpe,tunggu sikit lagi. Cuma warna je lain, hikhikhik).
Dan banyak lagi lah persamaan kami khasnya dari segi minat. Kadang-kadang tak perasan pun , bila dah cerita-cerita, baru terperasan. (Senyum). Kalau dengan dia , selagi tak cukup 2 jam , memang takkan berhenti sembang,kadang-kadang lebih.

Sekali lagi , alhamdulillah. Saya sangat suka dengan kehadiran teman-teman saya untuk Syawal kali ini. TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN KERANA SUDI DATANG (^_^)

 Ini dalam hati ada jugalah mengharap kehadiran teman-teman KPTM/UITM kan..=p. Tapi saya fahamlah kenapa mereka tak dapat datang (senyum). Mungkin kalau rumah saya area KL, mereka akan datang. Ini Segamat kan. Masing-masing ada halangan sendiri. 

Dikesempatan ini , saya juga ingin mengucapkan "Eid Mubarak 1433H" kepada semua teman-teman terbaik saya. Mohon maaf salah silap sepanjang perkenalan. 
Taqabbalallahu minna wa minkum

Mohon teman-teman semua jaga diri baik-baik ya. Yang sedang belajar , belajar molek-molek. Yang sedang bekerja, kerjalah rajin-rajin. Yang sedang training , semoga semuanya dipermudahkan. Yang sedang tanam anggur, sabar jelah =p.

Insya Allah , ada jodoh,kita jumpa lagi.
(^_^)

~NHH
25:74

Friday, August 17, 2012

Hati Ini Tidak Di Situ

Masih meniti hari-hari terakhir bersama Ramadhan. Pilu pula rasa bila sudah hampir sampai ke penghujungnya ini. Bila dah nak berada di penghujung,mulalah timbul rasa menyesal kerana tidak buat ini,tidak buat itu.

Bagaimana dengan Ramadhan kawan-kawan semua?
Saya?
Erm,sedihnya kerana Ramadhan saya sungguh tidak produktif. Dan kerana ketidakproduktif itulah menyebabkan saya biasa-biasa saja untuk menyambut Syawal kali ini.

Untuk Syawal kali ini , saya memang benar-benar menjadi seorang yang sangat bersederhana. 
Tidak ada baju raya baru.
Tidak ada kasut baru.
Semua tiada yang baru. 

Bila emak bertanya tentang baju raya, saya hanya menjawab..
"Pakai jubah hitam je. Lagipun baju raya tahun lepas boleh pakai lagi."

Bila emak bertanya tentang kasut raya, saya menjawab..
"Pakai je kasut yang selalu pakai pergi jalan tu. Yang pakai pergi Umrah tu pun boleh pakai lagi."

Entah.
Hati saya seakan tidak berada di situ. Tidak berada dalam mood untuk Syawal. Macam ada sesuatu yang saya hilang. 

Tapi,walaubagaimanapun, ada 2 perkara yang sangat-sangat mengujakan saya untuk Ramadhan kali ini. (Senyum)


Tersenyum saya tatkala mendapat message dari teman ini. Perubahan yang sangat-sangat menggembirakan hati saya. Dalam bulan Ramadhan ini , telah datang beberapa orang kepada saya, dan mereka menyatakan hasrat mereka untuk bertudung. Masya Allah! Rasa nak menangis pun ada.
Cuma yang buat saya sedikit segan kerana mereka meminta nasihat dari saya. Saya bukan siapa-siapa yang handal untuk memberikan nasihat. Yang mampu saya berikan hanyalah sokongan dan kata-kata semangat supaya teman-teman saya bisa istiqomah..bisa kuat.

Alhamdulillah.
Dari yang tidak bertudung , sudah bertudung.
Dari yang bertudung singkat, sudah mula belajar bertudung labuh.
Syukur..syukur..syukur..
Saya rasa tak sabar nak jumpa mereka ini sebab nanti nak peluk mereka sampai lemas =p.

Itu yang pertama. Yang keduanya, saya banyak polish skill memasak emak. Saya suka memasak, tapi bila ada masterchef ni , rasa macam tertahan-tahan je nak memasak..hehe..
Erm, tak tahu apa yang menyeru saya, saya sangat teruja untuk membuat dessert untuk Ramadhan kali ini.eheh~~
Aih..hari-hari ada saja yang layari web myresepi dan cari resepi untuk membuat dessert. Puding roti lah.. Puding caramel lapis coklat lah..aiskrim gorenglah..macam-macam lah..
Dan semua dessert yang saya buat, itu adalah percubaan kali pertama. Dan bila percubaan kali pertama itu menjadi, melompat sampai ke bintang lah kan..hikhikhik..
Terima kasih juga untuk my senior , Kak Amy Ozie (ni nama fb ni, hehe), sebab share resepi puding caramel tu..hehe

Tahu tak apa yang paling seronok sekali bila kita memasak ?
Apa yang buat saya tersangat happy bila mak dan kakak ipar saya approve semua dessert yang saya buat.
Rasa macam nak terjun laut je..=p.

Apa-apa pun,Ramadhan sudah hampir ke penghujungnya tapi belum habis lagi ya. Ada lagi sehari lagi sebelum kita semua menyambut Syawal. Harapnya kita semua tidak sia-sia masa yang singkat yang kita miliki ini untuk memohon keampunanNya.

Come on!
Just one last push!!

~NHH
25:74

Friday, August 3, 2012

Kosong

Usai solat Asar
Saya memandang langit yang mendung.
oh! Memang kegemaran saya melihat langit selain dari laut dan pantai.

Memandang langit yang mendung. Tanpa rasa. Kosong.
Bagaimana semuanya akan bermula?
Dan bagaimana pengakhirannya?

Dan saya?
Saya rasa kosong.